Is de sauna goed voor je?

rust

In Nederland zijn er erg veel mensen die regelmatig naar de sauna gaan. Zo kan een bezoekje aan de sauna voor veel ontspanning zorgen. Naast dat de sauna zorgt voor ontspanning, zijn er ook veel mensen van overtuigd dat dit goed is voor gezondheid. Daarnaast zijn er ook mensen die hier erg sceptisch tegenover staan.

sauna

De sauna en de gezondheid

In verschillende onderzoeken wordt het aangetoond dat een bezoekje aan de sauna bij kan dragen aan een verbetering van de gezondheid. Zo zorgt het voor een betere bloedsomloop en draagt het bij aan een goed immuunsysteem. Mede hierdoor zorgt een regelmatig bezoek aan de sauna voor een kleinere kans op een verkoudheid. Wel is het hierbij van belang om te weten dat de sauna deze symptomen niet verminderd. Als je dus al last hebt van bijvoorbeeld een verkoudheid, draagt een bezoek aan een sauna niet bij aan een vermindering van de klachten. Naast dat de sauna goed is voor het immuunsysteem, blijkt het ook erg goed te zijn voor de huid. Zo zweten de meeste mensen erg veel vocht uit tijdens een bezoek aan de sauna. Naast dat veel zweet het lichaam verlaat, zorgt dit ook voor een goede reiniging. Zo komt er vaak ook talg en dergelijke mee naar buiten. 

Ontspannen

De sauna kan voor ontspanning zorgen

De sauna kan dus zeker bijdragen aan een verbetering van de gezondheid. Toch is dit meestal niet de reden waarom men besluit om naar de sauna te gaan. De meeste mensen gaan namelijk naar de sauna om te kunnen ontspannen. of je kunt ontspannen in de sauna verschilt erg per persoon. De één zit het liefst hele dagen in de sauna, terwijl de ander hier het liefst nooit komt.